W kuchni lub dla urody

Liście brzozy świetnie nadają się do naparów.

Jeśli lubicie spacery po lesie i aktywne spędzanie czasu w naturze, to proponuję ciekawy sposób na połączenie relaksu z praktycznymi zajęciami – zbieranie roślin, które możemy wykorzystać przykładowo w kuchni lub dla urody. Oto kilka przykładów roślin, które zbieram.

🌿 Pokrzywa – idealna na herbatę,

🌿 Lilak pospolity – jego kwiaty wykorzystuję na zrobienie lemoniady, idealnej na upalne dni, ale też do dekoracji ciast,

🌿 Liście brzozy i bukowe – świetnie nadają się do naparów,

🌿 Czosnaczek pospolity – świetnie się sprawdzi jako dodatek do zup i sałatek,

🌿 Leszczyna – składnik domowego pesto,

🌿 Jasnota purpurowa – kwiaty można dodać do relaksującej kąpieli lub przygotować z niej naturalne kadzidło o intensywnym zapachu,

🌿 Skrzyp polny – napary działają wzmacniająco na włosy, skórę i paznokcie,

🌿 Bluszczyk kurdybanek – ziele idealne jako dodatek do past, twarożków i zup.

Z moich zbiorów korzysta też mój królik, który najbardziej zajada się liśćmi brzozy. Zbieranie roślin to sposób na świadome życie bliżej natury i poznanie jej darów oraz zastosowań. Pamiętaj jednak, by zawsze działać z szacunkiem dla środowiska – zbieraj z umiarem, zostawiaj część roślin, aby mogły się rozmnażać. Nie niszcz drzew i nie zbieraj roślin z terenów chronionych, parków czy prywatnych posesji. Sięgaj po rośliny powszechnie występujące i ciesz się ich naturalnymi właściwościami w sposób odpowiedzialny. Odkrywaj piękno natury, szanuj jej harmonię. Miłego zbierania!

Fot. Andrzej Piechocki

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*