Szaszłykowe kulki mocy z masłem orzechowym jako zdrowa przekąska, pomysł na drugie śniadanie, ale również świetne rozwiązanie jako szaszłyki – czyli przekąska do pracy lub na imprezę w zdrowym wydaniu.
Dzisiaj już czwartek, więc weekend tuż, tuż. Po wytężonej pracy, zaproszenie przyjaciół na kulki mocy może okazać się świetnym pomysłem. Przy lampce wina i zdrowej przekąsce, zapomnisz o ciężkim tygodniu, który, na szczęście, będzie już za tobą i twoimi gośćmi.
Szaszłykowe kulki mocy z masłem orzechowym to bomba witaminowa. Orzeszki ziemne, inaczej arachidowe lub fistaszki, zawierają bardzo dużo białka oraz dobrych tłuszczy nienasyconych. Dają dużo mocy, dzięki zawartym w nich witaminom, takim jak:
- B2 czyli ryboflawina (chroni układ nerwowy i wzrok)
- B3 (wspomaga przemianę materii, tworzy czerwone krwinki)
- B6 czyli pirydoksyny (przemienia glukozę w glikogen i obniża ciśnienie krwi)
- B5 (zapobiega zmęczeniu, przyspiesza gojenie się ran, poprawia pigment skóry oraz dobrze działa na włosy, usprawnia układ sercowo- naczyniowy, pokarmowy i nerwowy)
- B1 (działa przeciwbólowo, odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego)
- E (chroni organizm przed wolnymi rodnikami nazywana również witaminą młodości)
- Kwas foliowy ( bardzo ważny podczas ciąży – zapobiega uszkodzeniu cewy moczowej płodu oraz dobrze wpływa na rozwój płodu, powoduje równowagę psychiczną)
- Minerały (magnez, cynk, żelazo, potas, mangan, selen, wapno, fosfor, miedź )
Orzeszki ziemne mają pozytywny wpływ w zapobieganiu chorobom Alzheimera, serca, ale posiadają też dwie wady. Są bardzo uczulające, dlatego przed spożyciem upewnij się, że nie jesteś na nie uczulony; są bardzo kaloryczne. Wiedzieliście, że orzeszki to rośliny strączkowe? Tak naprawdę bliżej im do grochu lub fasoli, niż innych orzechów!
SKŁADNIKI: 1/2 szklanki orzeszków laskowych, 1/2 szklanki masła orzechowego – bez soli i cukru – naturalnego, 6 daktyli, 2 łyżeczki ciepłej wody.
PRZYGOTOWANIE:
- Zblenduj: orzeszki, masło orzechowe, daktyle, dodaj ciepłą wodę i zblenduj ponownie.
- Przełóż cienką warstwę na blachę do wypieku wyłożoną papierem do pieczenia.
- Włóż do lodówki na około godzinę.
- Uformuj kulki mocy lub inne kształty (np. gwiazdki).
- Udekoruj szaszłyki owocami, według uznania, lub zajadaj się jak przekąskami.
- Można przechowywać w zamrażarce maksymalnie 1-2 miesiące.
Fot. Marta Wilk
Dodaj komentarz