Według raportu „Kuchnia roślinna w Polsce”, realizowanego dla Pyszne.pl w grudniu 2020 roku, metodą CAWI, 56% ankietowanych deklaruje, że regularnie sięga po dania kuchni roślinnej. Czy spożywanie uroczystej Wigilii w sposób wegański jest możliwe? Jakie zamienniki dań stosują weganie?
Kim są? Weganinem nazywamy kogoś, kto świadomie rezygnuje ze spożywania produktów mięsnych, rybnych, a także pochodząch od zwierząt (np. jajka, nabiał). Weganie cenią sobie kontakt z naturą. Układając swoją dietę, często pragną pomniejszać liczbę zabijanych zwierząt, zarazem zwracają szczególną uwagę na ekologię i ilość wody, jaka jest zużywana np. do produkcji nabiału.
Jakie dania? Nie trzeba daleko szukać. Tradycyjne, wigilijne danie, jakim są pierogi, a także uszka, jest w pełni wegańskie. Ciasto może składać się z mąki, wody, oleju i soli. Nie trzeba dodawać jajka. Co do farszu, weganie chętnie zjedzą tradycyjne pierogi z grzybami i kapustą. A gdy chcemy poeksperymentować i podpasować wegańskim podniebieniom, warto zrobić wegańskie pierogi ruskie z tofu. Wielu wierzących spożywa wigilię postną, dlatego tradycyjna zupa grzybowa także idealnie nada się dla wegan. Warunek jest jeden – nie można jej zaprawić śmietaną. Innym z pewnością przypadnie do smaku barszcz czerwony na zakwasie.
Tradycyjnego śledzia marynowanego, bądź śledzia w oleju, można zamienić na boczniaki w oleju lnianym i cebulką. Karpia może zastąpić seleryba, gdzie rolę główną odgrywa seler. Takie warzywo należy najpierw ugotować, a następnie oprószyć solą, pieprzem i owinąć paskiem nori. Tak przygotowaną selerybę należy ułożyć na patelni z rozgrzanym olejem.
Różnego rodzaju pasztety: pasztet grzybowy, warzywny, z soczewicy lub z kaszy jaglanej, również zaspokoją żołądki wegan. Oczywiście, nie można zapomnieć o sałatce jarzynowej, do której nie należy dodawać ani jajka, ani majonezu – ten można zastąpić wegańskim odpowiednikiem – vege majo.
Co ze słodkościami? Dla laika sprawa wydaje się bardzo skomplikowana, bo czym zastąpić na przykład jajka, czy masło, które są obecne praktycznie w każdym cieście? Nic bardziej mylnego, przepisów na wegańskie ciasta jest do wyboru do koloru. Jedna z ciekawych propozycji to tofurnik pomarańczowy z chili, czyli ciasto z tofu, ciastek owsianych, mąki ziemniaczanej i kaszy jaglanej, które smakowo przypomina po prostu świąteczny piernik. Inną ciekawą propozycją, równie świąteczną, pachnącą pomarańczą i przyprawami korzennymi, jest kasztaniak, czyli ciasto z mąki kasztanowej z dodatkiem owoców kandyzowanych, orzechów i pomarańczy. Z tradycyjnych i powszechnie znanych przepisów, można przygotować babkę drożdżową, bez jajek, masła.
Wegańska Wigilia, choć dla wielu z początku wydaje się abstrakcją, wcale nie jest taka przerażająca. Przepisów i pomysłów jest mnóstwo. Rodzinne spotkania przy wigilijnym stole, to także dobry moment na testowanie nowych smaków, tym bardziej że przy zastawionym stole, często poruszane są ważne, ale i kontrowersyjne tematy. Może warto przy okazji pochylić się nad ekologią i problemami związanymi ze środowiskiem i ocieplaniem się klimatu?
Fot. www.pixabay.com
Dodaj komentarz