Pad thai, chaczapuri i sigara

Od 4 do 6 czerwca na terenie Galerii Malta odbywało się niecodzienne wydarzenie. Mieszkańcy naszego miasta mogli spróbować potrawy oraz słodkości z krajów Dalekiego Wschodu.

Podczas Festiwalu Azjatyckiej Kuchni można było skosztować między innymi : orientalne pierożki z najdalszych zakątków świata, sushi przygotowane przez restaurację Złota Rybka Poznań, lody w wersji tajskiej o niecodziennych smakach, jak na przykład Oreo z bananem, wietnamskie pierogi, sajgonki czy spring rollsy (restauracja Pitaya Warszawa), dania z ryżem jaśminowym, sajgonki i aromatyczne zupy (restauracja „PHO 206”), tajskie curry z warzywami, pad thai z kurczakiem (restauracja „Kung Fu Kimchi”), gruzińskie chaczapuri, chinkali, czurczhela z lemoniadą. Sklep „Ottomańska Pokusa” zapraszał na pierożki sigara z serem feta i pyszną baklawę o różnych smakach. Pierogi serwowali też kucharze z chińskiej prowincji Heilongjiang.

Wydarzenie spotkało się z zainteresowaniem poznaniaków. Znawcy oraz amatorzy smaków z Dalekiego Wschodu chętnie podchodzili do kolejnych stoisk racząc się przygotowanymi przysmakami. Dobrej aurze festiwalu sprzyjała piękna pogoda. Z pewnością, organizatorzy Festiwalu Azjatyckiej Kuchni, a także jego goście mogą uznać ten gastronomiczny weekend za udany.

Fot. Błażej Górczak

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*