Szczupaki i sandacze wracają do Malty

Jezioro Maltańskie w listopadzie zeszłego roku zostało wysuszone. Jest to standardowa procedura, która odbywa się co 4 lata. Spuszczanie wody z jeziora ułatwia oczyszczanie dna oraz odmulanie zbiornika.

W marcu tego roku zaczął się proces przywracania wody. Aktualnie jej lustro wróciło już na standardowy poziom. Na stronie https://m.facebook.com/malta.poznan

znajdziemy informację o rozpoczęciu pierwszego etapu ponownego zarybiania jeziora.  Na początek – wylęgiem żerującym szczupaka. Podczas drugiego etapu, który odbędzie się w czerwcu, jezioro będzie zarybiane narybkiem letnim sandacza. We wrześniu czeka nas ostatni etap i w jeziorze pojawi się narybek jesienny szczupaka.

Fot. Michał Pawełczak

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*