Prawdziwe oscypki, chleby na zakwasie, tradycyjne sery oraz inne przysmaki przyciągną każdego smakosza do Galerii Malta. To już kolejny weekend ze zdrową i naturalną żywnością, do produkcji której używa się najlepszych ,a także tradycyjnych receptur. Przy stoiskach, wypełnionych po brzegi pysznymi eko produktami, można dowiedzieć się wszystkiego o procesie ich powstawania, skosztować i zakupić je w atrakcyjnej cenie.
W każdy trzeci weekend miesiąca – z wyłączeniem lipca i sierpnia – można spotkać się tutaj wytwórcami zdrowej żywności z całej Polski. Największą popularnością cieszą się oscypki z certyfikatem Produktu Regionalnego, chleb żytni na zakwasie pieczony w piecach opalanych drewnem, sery podpuszczkowe z Wiżajn koło Suwałk, ogórki kiszone z Wielkopolski, wędzone ryby z Mazur, czy andruty kaliskie.
Wszyscy producenci są zrzeszeni w sieci Dziedzictwa Kulinarnego, która czuwa nad tradycyjnymi metodami produkcji. Stoiska są czynne od piątku do niedzieli, pierwsze dwa dni w godzinach od 9.00 do 22.00, a w niedzielę od 9.00 do 20.00.
Krystyna Lesińska
Sara Kałużna
Dodaj komentarz