W nocy z 17 na 18 lipca na Wydział Biologii powróciły drożdże zawierające gen pochodzącego od niesporczaka – mikroskopijnego bezkręgowca znanego z niezwykłej odporności na ekstremalne warunki środowiskowe, w tym skrajne temperatury, promieniowanie i brak wody.
Przed nami intensywna seria eksperymentów w ramach projektu Yeast TardigradeGene, których celem jest określenie, w jaki sposób obecność tego genu wpływa na przeżywalność i właściwości komórek drożdżowych. Szczególne zainteresowanie budzi ich potencjalna zdolność do przetrwania w warunkach analogicznych do tych, jakie panują poza Ziemią. Z niecierpliwością czekamy na wyniki i możliwe wnioski, które mogą przyczynić się do rozwoju badań nad biologiczną odpornością organizmów oraz ich przyszłym zastosowaniem w biotechnologii i eksploracji kosmosu.
Fot.: Axiom Space/ESA/NASA/POLSA (zdjęcie objęte jest prawami autorskimi ESA) Polski astronauta Sławosz Uznański-Wiśniewski z payloadem eksperymentu Yeast TardigradeGene na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (ISS) podczas misji Axiom Mission 4.
Więcej pod adresem: https://biologia.amu.edu.pl/slader-glowny/naukowcy-z-wydzialu-biologii-uam-przygotowali-do-lotu-w-kosmos-drozdze-zmodyfikowane-w-wyniku-dodania-genu-niesporczaka.
Dodaj komentarz