W sam raz na zimową porę

Zimą nie tylko masz ochotę na gorącą herbatę lub aromatyczne grzane wino, także na coś słodkiego.

Oto trzy pachnące i pikantne desery. Wszystkie są smaczne.

Czekolada. Do przygotowania tego deseru potrzebujesz czekolady mlecznej E. Wedel, mleka, śmietany kremówki oraz szczypty papryczki chilli. Podgrzewaj składniki, cały czas mieszając, aby nic się nie przypaliło. Przed podaniem dodaj chilli i energicznym ruchem połącz wszystkie składniki.

Placki. Przygotuj: 2 banany, 2 jajka, łyżkę mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia, olej, cynamon. Zmiksuj wszystkie składniki (oprócz oleju) na gładką masę. Rozgrzej olej na patelni i nakładaj porcję ciasta małymi partiami. Smaż z obu stron, aż placki będą rumiane. Podawaj posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem ulubionej konfitury

Ciasteczka. Potrzebne będą: szklanka cukru, kostka masła, 200 ml miodu, 10 g cynamonu, 5 g mielonego imbiru i goździków, łyżka sody, 2 jajka, 3 szklanki mąki. Wymieszaj cukier z miodem. Następnie wlej sodę do mieszanki. Umieść kawałki schłodzonego masła w głębokim talerzu, wlej tam tę mieszaninę i dobrze wymieszaj. Następnie wbijamy jajka i dodajemy mąkę. Wszystko energicznie mieszamy. Powstałe ciasto wkładamy do lodówki na 4 godziny (można nawet na noc). Teraz wszystko jest proste: rozwałkuj ciasto i wytnij figurki (na przykład szklanką lub kieliszkiem). Piec należy 8 minut w piekarniku w temperaturze 200°C. Przed podaniem można udekorować lukrem (jedno białko+cukier puder).

Fot. https://unsplash.com/photos/jAko5cxCy5s

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*