Z pączkiem za pan brat

Pączki królują dziś w naszych domach. Smażone są w Polsce od XVII wieku, dawniej na smalcu, dzisiaj na tłuszczu roślinnym. Jedne polane lukrem, inne obsypane cukrem pudrem, z dziurką lub z różnego rodzaju nadzieniem. Tłuste, ale jakże smaczne. Czy musimy obawiać się tych kalorii?

„Wszystko zależy od diety”- mówi dietetyk dr Agnieszka Jarosz. „Paradoksalnie osoby, które jedzą tłusto mogą pozwolić sobie na więcej”- dodaje. Aby pączki straciły nieco kalorii, wystarczy skonsumować je bez lukru lub nadzienia- radzą lekarze.

Rekordzista z Poznania zjadł 10 pączków w 4 minuty 12 sekund. Spróbuj pobić ten rekord. Jeśli Ci się uda, poinformuj nas o tym.

Małgorzata Łuczaj
Michalina Szkudlarek

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*