Brak szacunku dla żywności

W ramach obchodów Światowego Dnia Żywności, Federacja Polskich Banków Żywności publikuje Raport Nie marnuj jedzenia 2015. Z badań MillwardBrown na zlecenie Federacji, wynika, że niemal wszyscy (91%) są zgodni, iż nauczyciele i pracownicy szkół powinni wprowadzić w szkołach działania ograniczające marnowanie żywności. Jednym z innowacyjnych pomysłów może być możliwość zabierania przez uczniów niewydanych lub nieskończonych posiłków ze szkolnych stołówek, aby zjeść je w domu, podzielić się bliskimi lub samotnymi, ubogimi sąsiadami. Aż 85% ankietowanych popiera ten pomysł. Badania wskazują, że na spożywanie przez uczniów posiłków bez marnowania może mieć wpływ także reorganizacja przerwy śniadaniowej, tak, aby uczniowie mieli zapewnione jak najlepsze warunki do spożycia posiłku np. wydłużenie czasu przerwy (77%).

Najbardziej poruszającym wynikiem jest opinia ankietowanych o polskich dzieciach, 3 na 4 osoby twierdzą, że dzieci w Polsce nie szanują jedzenia. – Bardzo niepokoi nas wynik badania – opinia Polaków jest jednoznaczna – dzieci w Polsce nie szanują żywności. To paradoks – milion dzieci żyje w skrajnym ubóstwie w Polsce i nie ma szans na regularne, odżywcze posiłki, skąd zatem brak szacunku do żywności? Efektem braku szacunku jest właśnie marnowanie jedzenia i zanik wrażliwości na osoby żyjące w biedzie. Banki Żywności chcą budować świadomość problemu wśród najmłodszych. Dlatego też w tym roku kierujemy nasz przekaz zwłaszcza do dzieci, uczniów, rodziców i nauczycieli. – komentuje badania Marek Borowski – prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*